nlvlag  VOEDING VAN DE DOBERMANN / BINNENKORT UITGEWERKT -

Binnenkort een uitgebreid artikel met biologische achtergrond over de juiste voeding voor de dobermann. Hier zal geen voorkeur worden uitgesproken voor welk merk dan ook. Het zal over ingredienten en hun werking in het algemeen gaan.

Voeding en gezondheid


door Nadjia Timmermans-Kadenko

Voeding is belangrijk voor alle levende organismen, dus ook voor de hond. Welke voeding het beste rendement levert wordt beïnvloed door flink wat factoren, zo zal bijvoorbeeld een oudere grote hond die aan sport doet, ander voedsel nodig hebben dan de pup die net van het zogen af is.
Hun groei (of juist geen groei) heeft andere patronen, dus zijn andere bouwstoffen nodig. In dit proces zijn persoonlijke voorkeuren aanwezig, die tot andere keuzen kunnen leiden. Het is meestal geen wetenschappelijk proces, maar de keuzen zijn ondermeer afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden. Keuzen bijvoorbeeld voor vlees of voor brokken kunnen gebaseerd zijn op aanwezigheid van één van deze in de directe omgeving.

En hoe kunnen we voedsel in belangrijke onderdelen verdelen.
Dit kunnen we als een analyse wetenschappelijk uitvoeren, maar we kunnen ook beginnen bij het begin en ons in ons geval beperken tot de dobermann en zijn levensloop volgen:

BINNENKORT VOEDING VAN DE DOBERMANN

wat hebben we zoal in het voedingspakket als algemene elementen: hoe kunnen we het uit elkaar leggen: 1)voedingsbronnen; eiwitten, vetten, koolhydraten 2) substraten: vitamines, zuren etc. en hoe zit dat dan verpakt, en wat zijn de voordelen en nadelen: brokkken, gewelde brokken, vlees, barf verteren en vezels etc. groei: spieropbouw, vet tegen kou en als reserve

0. Algemeen 1. Levensloop / levensloop 2. verschil teven/reuen ? 3 de toekomstie moederhond (drachtig) 4 de zogende moederhond 5 de moedermelk etende pub 6 de niet meer moedermelk etende pub 7 de opgroeiende pub 8 de jonge hond 9 de volwassen hond 10 de veteraan.

0. Algemeen/levensloop

Ja in iedere levensfase moet er met het lichaam wat anders gebeuren. wanneer moet er been opgebouwd worden, wanneer moet kalkverstening worden tegengegaan. wanneer moet er wast geberuen.



1.  Verschil tussen teven en reuen

Zit er verschil tussen teven en reuen in het voedsel dat ze nodig hebben. Ik zou het niet weten, maar het lijkt me dat een moeder met pups wat extra voorgevoed moet zijn en tijdens het nest ook wat meer moet hebben



2.  De drachtige moederhond

Voelt de moederhond aan dat er wat gebunkerd moet worden of is dat niet zo en moet er inderdaad wat extra van bepaalde zaken gegeven worden



3.  De zogende moederhond

Ja, wat moet deze eten en hoe



4.  De moedermelk etende pub

Ja, het gewicht in de gaten houden en zorgen dat het lekker blijft gaan. Verder niets aan doen.
Nou, ja als het goed gsst en er geen kleine of grotere complicsyird optreden. Bijv, in geval de melkproductie stagneert of dat er tepels geirriteerd raken of dat er verstopping optreedt, fan meot er inggegrepen worden, Maar hoe dan ook heeft de moedermelk de voorkeur, bijvpprbeeld door aftsppen of snders.



5.  De niet meer moedermelk etende pub

en dan is het zover, dat de moedermelk niet meer voldoende is en ook minder wordt, dan is het oppassen en soms hard werken geblazen. Het is van belang, dat de pubs goed gaan eten en in gewicht toenemen.